Valurauast e. malmist tooted

Parimad biifsteegid ja hautised on alati küpsetatud malmnõudes. Ehkki paksupõhjalised praepannid on tänapäeval ka oma praadimisomadustelt väga head, ei ole need siiski ”vana head malmi” täielikult kõrvale lükanud ega asendanud.

Malmi pind nõuab kaitset, näiteks määrimist, et see ei roostetaks. Paljud malmnõud rasvpõletatakse rasvaga juba tehases. Tehasest tulnud nõu on kasutuseks valmis, kuid ei näita veel oma parimaid omadusi. See nõuab ”sissetöötamist”: laialdast kasutust, küllaltki suure rasvakogusega praadimist ja peale mõnekuulist kasutamist vajadusel rasvapõletamist.

Malm on soojusmahtuvusest tulenevalt suurepärane praadimis- ja hautamisnõu materjal. Korra kuumutatud pann või kastrul püsib kaua soojana. Malm on suurepärane materjal, sest ta on kauakestev ja selle omadused kasutamisel paranevad, kuid see eeldab regulaarset kasutamist ja õiget hooldust. Mida paremini on rasv nõusse imendunud, seda paremad on praadimisomadused. Kui poorid rasvast tühjenevad, näiteks liiga tõhusa pesemise tulemusena, kõrbeb toit põhja, kuid nõud on kerge nn. rasvapõletamise abil töökorda seada. Malmipind on tihtipeale, eriti uuena, pisut kare. See talub karmi kohtlemist, isegi metallpraelabida kasutamist. Malm talub väga kõrgeid temperatuure.

Mõned peavad malmi keeruliseks materjaliks. See ei ole tõsi; tänapäeval on probleemiks vaid see, et nooremal kasutajaskonnal puuduvad malmi kasutamise ja hoolduse alased teadmised. Kui nõu võetakse kasutusele vaid üks või kaks korda aastas võib juhtuda, et see ei saavutagi oma parimaid omadusi, vaid on alati nn. sissetöötamisstaadiumis.

Malm roostetab kergesti, kuid seda vaid juhul, kui selles hoitakse vedelikusisaldusega toitu, jäetakse nõu peale pesemist niiskeks või paigutatakse näiteks talveks niiskesse ruumi. Kapsasuppi tasub keeta teraskastrulis, seevastu karjalapraadi ja stroganoffi saab hästi valmistada raudpajas. Valmistoit tõstke pajast ümber hoidmisnõusse.

Üks malmi vaieldamatult halb omadus on selle kaal. Seetõttu tasuks ostmisel proovida panni ja pajaga ümber käimist ja nende tõstmist. Suure praepanni eeliseks on  vastaskäepide, mille abil tõstmine toimub mugavalt kahe käega kinni hoides. Pidage siiski meeles, et abikäepide on kuum! Olge ettevaatlikud järskude temperatuurimuutustega. Seega ärge asetage kuuma panni külmale alusele ega külmkapist või eriti sügavkülmast võetud pada otse kuuma ahju.

Tavapuhastuseks peale kasutamist piisab pühkimisest majapidamispaberiga või pesemine jooksva vee all, ilma pesuvahendita. Pesuvahendid lahustavad rasva, juba tavaline kätepesuvahend on mõeldud just rasvasisaldusega mustuse eemaldamiseks. Hästi hoitud malmi on nii lihtne hooldada, et pesemisvahendit ei olegi tarvis. Peale pesemist kuivatatakse pann hoolikalt pliidil soojendades. Nii kaob kogu niiskus ka panni sisemusest. Kui panni jääb niiskust, võib see hakata roostetama. Ärge kunagi peske malmnõusid nõudepesumasinas! See eemaldab kogu rasva pinnalt kiiresti ja efektiivselt.

Uue panni puhul tasub kasutada üsna ohtralt praadimisrasva või praadida rasvast liha, et panni poorid rasvaga täituksid. Uurimuste kohaselt ei imendu praadimisrasv täislihasse, juhul kui liha ei ole paneeritud. Kui praete palju nii liha kui kala, tasuks kaaluda kahe eraldi panni hankimist. Nii ei segune lõhnad ka kogemata.

HEA TEADA !!!
Organismi rauapuuduse vältimiseks võiks toitu valmistada malmpannis või - pajas. Need nõud on raua omastamise seisukohalt väärtuslikumad kui ükskõik milline supertoit, sest malmnõudest imendub raud ka toidu sisse. Mida happelisem on toit, seda rohkem eraldub ka rauda.





 

LAHTIOLEKUAJAD

Kokapood avatud:

tööpäevadel 10-18
laupäeval 11-15
pühapäeval suletud !

🔆

Tere tulemast !

Olete väga oodatud !

☎+372 66 10 999

info@chezmarius.ee


 

TELLIMINE

Tellimine chezmarius.ee kodulehelt:

Võid tellida registreerimata.

Tellimustele ise Tallinna Kokapoodi järele tulles on lisakulu  0 €

Üle 150 € tellimused tarnime tasuta lähimasse postiautomaati.

Postipakk 3,00 - 7,00 € olenevalt paki suurusest.
Paki max. kaal 35 kg.
Tarneaeg 1-3 argipäeva.